antara bahan2nye..
memula tuh masukkan stOk ayam 5 sudu ke dalam air..air tuh 650ml...aku sukat guner botol mineral yg kecik...pastu agak2 sendirik la...
masukkan bawang merah yg dipOtOng dadu ke dalam air yg bercampur ngn stOk ayam tadi..
masukkan batang saderi yang dipOtOng dadu ..biarkan mendidih dalam sepulOh minit..
dah agak2 sepulOh minit tuh...angkat dan tapis...amik air dia jerk....
panaskan periuk pastu masukkan planta dalam 2 @ 3 sudu besar..
pastu tuang tepung gandum...tepung tuh dalam suku cawan la...agk2 nk bagi likat
kacau bgi sebati..jgn bagi lekat2 plak..
sambil kacau tuh masukkan air rebusan tadik..kacau jgn bagi berketOl2...nnti tk cantek...
kacau bagi sebati
letak sOs tiram sesudu besar
sOs tOmatO sesudu besar jugak
letak kicap pekat 2 @ 3 titik...ni nk bg warna gelap...agak2 la..aku hari tuh tk bnyk sgt letak jadi warna tk gelap sgt...
masukkan serbOk lada hitam..sedikit bg rase pedas2 gitu..aku pakai agak2 jer..
biar mendidih jap...pastu kacau..pastu biar jer cenggitu..tu warna tk gelap sgt..first time buat kan..
agak2 likat tutup api...
pastu aku ceduk kentang yg siap tadik curah sos dia..letak dalam bekas kecik2...nyUm..nyUm..mkn ngn ayam gOreng...
kentang
sOs
best...tk pyh beli lagik..hihihihi...tapi nnti leh buat yg lebih baik lagik..sOs dia bg gelap skit..huhuhuhu...
tata!!
sedak ko dkkkkk......x thu laaaaaaaaaa hahahaha buat budu x dk kooo??? hahaha
ReplyDeletesedakkk la wehhhhh......tapi yuti tk bole mkn takut penimmmmmmmmmmm...kihkihkihkihkihkihkih
ReplyDeleteyolaaaa ore x buat sos cmpur dgn tomato berat222 penim x jgk nk mutohh ade la ha33333333333333333333
ReplyDeletehahahhaha..tu la demo tok tau..mikir ko penim sokmo..hahhahaha..leci pOn penim..tak tau la..hahahahah
ReplyDeletekalu buat budu nnti tok laku plok hok kedai..ramai ore nok hok kito buat..kah333333
ReplyDelete